မယ္သံ တို႕ စေလ မွာေနစဥ္က အိမ္ေဘးအိမ္ က ခန ခန ဒါန္ေပါက္ခ်က္စားၾကတယ္ ၊ မယ္သံ လဲ သြားသြားကူလုပ္ေပးရတာေပါ့ ။ ဒါေပမဲ့ ကေလးဆိုေတာ့ ၾကက္သြန္လွီး ပူစီနံ ေခၽြ တာေလာက္ဘဲ လုပ္ၾကရတာပါ ။
၁၀ တန္းေအာင္တဲ့ အထိ မိဘေတြ အိမ္မွာ ကူညီ ခ်က္ေပးခဲ့ရေပမဲ့ ပြဲၿပင္အဆင့္ မခ်က္ခဲ့ရပါဘူး ။ ေက်ာင္းတက္ေတာ့လဲ မီးဖိုေခ်ာင္နဲ႕ ေ၀းသြားတာပါဘဲ ။
ေက်ာင္းၿပီး လို႕ အလုပ္၀င္ေတာ့လဲ ေဆာက္လုပ္ေရးလုပ္ငန္း ေန႕ေရာ ညပါ ဆိုေတာ့ ၀ယ္ဘဲစားခဲ့တာပါ ။
တခါ ေက်ာက္ဆည္မွာ ေက်ာင္းၿပန္တက္ေတာ့ စစ္ကိုင္းသူ ညီမေလးေတြ နဲ႕ အေဆာင္အတူတူေပါ့ ။ စစ္ကိုင္းသူေလးေတြ ကေတာ့ အစားကို ဘယ္လိုေကာင္းေအာင္ စားရမွန္းသိၾကသလို သူတို႕ ကိုယ္တိုင္လဲခ်က္တတ္ၾကပါတယ္ ။ ေတြ႕ရာ ၿမင္ရာ အရြက္ေတြ ကေတာ့ သူတို႕လက္ထဲမွာ စားလို႕ေကာင္းတဲ့ အသုတ္ၿဖစ္သြားပါတယ္ ။
မွတ္မွတ္ရရ စိန္ပန္းပြင့္သုတ္ ၊ သမုန္းဖူး (သမားမုန္းဖူး) သုတ္ ေတြ၊ အေ၀ရာ ရြက္သုတ္ေတြ ပါ သူတို႕ သုတ္ေကၽြးလို႕ စားခဲ့ဖူးပါတယ္ ။ တကယ္ဆို မယ္သံ တို႕ စေလဘက္မွာ အေ၀ရာ ပင္ေတြ ေပါမွ ေပါ ပါ ။ ဒါေပမဲ့ သုတ္စားၾကတယ္လို႕ မရွိဘူး ။ စေလ ဘက္မွာ က ၿမဴရြက္ ၊ ပဲရြက္ ေတြ ဘဲ သုတ္စားၾကတာပါ ။
အညာ အညာ ဆိုတိုင္းလဲ ေနရာခ်င္းကြာရင္ စားတဲ့ ဓေလ့ လဲကြာပါတယ္ ။
ေက်ာက္ဆည္မွာ စစ္ကိုင္းသူ ညီမေလး လုပ္ေကၽြးတဲ့အထဲ ကုလားပဲ ေထာပတ္ထမင္း ကလဲ အမွတ္တရပါဘဲ ။ အေဆာင္က ဟင္းခ်က္ခြင့္ မေပးဘဲ ထမင္းဘဲတည္လို႕ရတဲ့ အေဆာင္ဆိုေတာ့ ရိုက္စ္ကြတ္ကာေလး နဲ႕ မၿဖစ္ၿဖစ္ေအာင္ ခ်က္ေကၽြးတဲ့ ေထာပတ္ထမင္း ၊ အေဆာင္သူေတြ ဘတ္ဂ်က္က နည္းေတာ့ လူအမ်ားစာ ကို ေထာပတ္ခ်ည္းမသုံးဘဲ ဆီေရာတဲ့ ေထာပတ္ထမင္း၊ ၾကက္သားဟင္းနဲ႕ မဟုတ္ဘဲ အိမ္က ပို႕တဲ့ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ ၊ငါးပိေၾကာ္ နဲ႕ တြဲၿပီး စားခဲ့ရတဲ့ ေထာပတ္ထမင္း အရမ္း အရမ္းကိုစားလို႕ေကာင္းခဲ့ပါတယ္ ။
ေက်ာင္းၿပီး အလုပ္၀င္ အိမ္ေထာင္က် ခဲ့ေပမဲ့ ကိုယ့္လက္ရာ မေကာင္းရင္ အလြယ္ထြက္၀ယ္စားလို႕ ရေနခဲ့ေတာ့ ၿမန္မာၿပည္မွာ စိတ္ပါလက္ပါ ခ်က္မစားၿဖစ္ပါဘူး ။
စကၤာပူ ကိုေရာက္လာမွ ဘဲ ကိုယ့္လက္ရာ အစြမ္းၿပရေတာ့တာပါဘဲ ။ မယ္သံတို႕ စကၤာပူ မွာ ဘာေတြ တိုးတက္လာလဲ ဆိုရင္ ထမင္းဟင္း ခ်က္တတ္တာ ေတြ တိုးတက္လာပါတယ္ လို႕သာေၿဖရမွာပါဘဲ .....:P
ပိတ္ရက္ေတြ အိမ္ကိုဧည့္သည္လာရင္ စားလို႕လဲေကာင္း ၊ ကိုယ္တိုင္လဲ ခ်က္ရတာ သိပ္မပင္ပန္းတဲ့ ေထာပတ္ထမင္း နဲ႕ ဧည့္ခံၿဖစ္ပါတယ္ ။ ကိုခ်စ္ေမာင္ ကလဲ ၾကိဳက္လို႕ေပါ့ေလ ..အဟမ္း ..အဟမ္း ..:D
ကဲ မယ္သံ့ လက္ရာ ေထာပတ္ထမင္းေလး အားေပးၾကပါဦး ။
ခ်က္နည္းကေတာ့....
ဆန္ ကိုေရေဆးထားပါ ။
- လူ ၄ေယာက္စာ အတြက္ ဆန္ခ်င္ခြက္နဲ႕ ၃ ခြက္ ဆိုရင္ ေထာပတ္ သို႕ မာဂ်ရင္း (ၿမန္မာမွာဆို မားသားခၽြိဳက္ လိုမ်ိဳး) ၂၅၀ ဂရမ္ ထည့္ပါတယ္ ။
- ေထာပတ္ကို ေပါင္းအိုးထဲထည့္ ဂက္စ္မီးဖို ေပၚမွာ ဆူေအာင္တည္ပါတယ္ ။
- ဆူရင္ ၾကက္သြန္အနီ စိတ္ထားတာကို ထည့္ပါတယ္၊ ႏြမ္းသြားၿပီဆိုရင္ ပဲ၀ါေလး ေရေဆးထားတာ ထည့္ပါတယ္ ။
(ပဲ၀ါေလး က ႏူးလြယ္ေတာ့ ၾကိဳၿပီး ေရစိမ္ထားစရာမလိုပါဘူး)
- ေနာက္ နာနတ္ပြင့္ ၊ ပူစီနံ ၾကိဳက္တတ္ရင္ထည့္ၿပီး (တၿခားၾကိဳက္တတ္တဲ့ ကရေ၀းရြက္ ၊ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္စတာေတြ ထည့္လို႕ရပါတယ္ ။ က်မ ကေတာ့အနံ႕စူးစူးရွရွ မၾကိဳက္တဲ့အတြက္ အနံ႕အတြက္ နာနတ္ပြင့္ ကိုဘဲ သုံးပါတယ္) ေမႊၿပီး ခ်က္ခ်င္း မီးကို ပိတ္လိုက္ပါတယ္ ။
- ေရေဆးထားတဲ့ ဆန္ထည့္ ၊ ေရကို ပုံမွန္ ခ်ိန္သေလာက္ဘဲ ထည့္ပါ ။ သၾကားေလး ၊ဆားေလး ထည့္ၿပီး အိုးကို ကြတ္ကာထဲထည့္ ခလုတ္ႏွိပ္ထား ပါ ။
- ပြက္လာၿပိ အေငြ႕ေတြ အရမ္းထြက္လာၿပီဆိုရင္ သီဟိုေစ့ ထည့္ ၿပီး အဖုံးကိုၿပန္ပိတ္ထားပါ ။
- ထမင္းက်က္လို႕ ခလုတ္ က်သြားၿပီဆိုရင္ အေပၚက ပဲစိမ္းဘူး (ေဖာက္ၿပီးေရစစ္ထားတာ) ထည့္ ေနာက္ စပ်စ္သီးေၿခာက္ထည့္ ၿပီး ၿပန္ဖုံးထားပါ ။ ၅ မိနစ္ ဆို မီးပိတ္လို႕ ရပါၿပီေနာ္ ။ အဖုံး ကိုမဖြင့္လိုက္ပါနဲ႕ဦး ေနာက္ ၁၀ မိနစ္က်မွ အဖုံးဖြင့္ၿပီး ေခၽြးခါေပါ့ ေနာ္ ။
ထမင္း ပုံပ်က္မွာစိုးလို႕ ေအးသြားေတာ့ မွ ေမႊပါတယ္ ။
အလုပ္ရွဴပ္သက္သာၿပီး အရသာလဲရွိ၊ ပိတ္ရက္မွာ အိမ္ရွင္ထီးမ်ား ၀၀လင္လင္ စားခ်င္လဲအဆင္ေၿပ ၊ဧည့္သည္ ကို ထမင္းဖိတ္ေကၽြးမယ္ ဆိုလဲ မ်က္ႏွာ ပန္းလွေစတဲ့ ေထာပတ္ထမင္းပါရွင္ ။
ဒါကေတာ့ ေထာပတ္ထမင္းနဲ႕ တြဲဖက္ စားဘို႕ အဆင္ေၿပတဲ့ ၾကက္သားဆီၿပန္ဟင္းပါ ။
အအီေၿပ ခ်ဥ္ေပါင္ ေရၾကဲေလးနဲ႕ ေပါ့ ရွင္ ။
တကယ္က ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ ေလးပါ မွ ၿပည့္စုံပါတယ္ ။ အခ်ိဳ၊အခ်ဥ္ ၊အစပ္ ေလးေပါ့ ၊ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ ကို ဓါတ္ပုံမရိုက္ၿဖစ္လို႕ပါ ။
ပိတ္ရက္ မွာ အရသာရွိတာေလး စားၿပီး အဆီယစ္ ၾကပါစို႕လား ။ ေကာင္းေကာင္းစား ေကာင္းေကာင္းနားၿပီး ၀လာမယ္ဆိုရင္ေတာ့ တရားခံစာရင္းထဲ ဆြဲမထည့္ေၾကးေနာ့ ။
လြမ္းပါ့ ၾကက္သားဆီျပန္ ေထာပတ္ထမင္း ခ်ဥ္ေပါင္ေရႀကဲေလး :P
ReplyDeleteစလံုးမွာသာ ရွိေနရင္ သႏၲာ့အိမ္ကို အလည္ေရာက္လာမယ္ထင္တယ္ း)
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္
ဟုတ္ တီတင့္ ..ဒီတခါ လာရင္ ခ်က္ေကၽြးဦးမွာ...း)
Deleteစားခ်င္လိုက္တာမသႏာၱ႕ေရ သီတာ
ReplyDeleteအိမ္လာစားမယ္ ဆိုရင္ ခ်က္ေကၽြးခ်င္လိုက္တာ မသီတာေရ ...း)
Deleteမသန္တာေရ.. တို ့လည္းဧည့္သည္လုပ္ျပီး စားဘူးတယ္ေနာ္။
ReplyDeleteခုတေလာ ပို ့စ္ေတြခပ္စိပ္စိပ္ဖတ္ေနရပါလား
ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ
ဟန္စုမာ
မဟန္စုမာ ေရ ကေလးမရွိေတာ့ နည္းနည္း အားေနလို႕ပါ .....း)
Deleteေထာပတ္ထမင္းဆို အရမ္းၾကိဳက္ ခ်က္နည္းေလး မွတ္သြားတယ္အစ္မေရ...
ReplyDelete