မိုးကုတ္၀ိပႆနာ တရားစခန္း၀င္တဲ့အခါ ေန႕လည္စာမသုံးေဆာင္မီ ဒီလို နွလုံးသြင္းၿပီးရြတ္ရပါတယ္ ။
ဤသည့္
စားဖြယ္၊ အမယ္မယ္ကို၊ ျမဴးရယ္မာန္ၾကြ၊ လွပေရဆင္း၊ ျပည့္ၿဖိဳးျခင္းငွာ၊
မသံုးပါဘူး၊ ေလးျဖာ ဓာတ္ေဆာင္၊ ဤ ကိုယ္ေကာင္သည္၊ ရွည္ေအာင္တည္လ်က္၊
အသက္မွ်တမ္း၊ မေမာပန္းျငား၊ ဘုရားသာသနာ၊ က်င့္ႏွစ္ျဖာကို၊ က်င့္ပါႏိုင္ေစ၊
ေဝဒနာေဟာင္းသစ္၊ မျဖစ္ေစရ၊ ယာပိုထ္ မွ်လစ္၊ ခပ္သိမ္းျပစ္ကို၊ မျဖစ္ေလေအာင္၊
ခ်မ္းေျမ႕ေအာင္ဟု၊ သံုးေဆာင္ မွီဝဲပါသတည္း။
ဒါေပမယ့္ ဒါေပမယ့္ေပါ့ေလ ..ကိုယ္လဲေလ ေလာကီသားေပမို႕ အစားအေသာက္ကို အနံ႕၊ အရသာ၊ အဟာရအၿပင္ မ်က္စိပဒါသ ေလးကိုပါ မက္သေပါ့ရွင္ ။
အလုပ္တဘက္ နဲ႕ အိမ္ရွင္မ မို႕ ရုံးဖြင့္ရက္ေတြမွာ ပုံမွန္စားၿဖစ္ဖို႕ ပဲ ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္ ။ ရုံးပိတ္ရက္ေတြမွာေတာ့ စားေကာင္းမယ္ထင္တာေလးေတြ ၊ အိမ္မွာ ရွိၾကတဲ့သူေတြ အာသီသ ရွိတာေလးေတြ ကို အတတ္ႏိုင္ဆုံးၾကိဳးစားခ်က္ေပးၿဖစ္ပါတယ္ ။
အိမ္မွာက လူၾကီး (မယ္သံ့ ေဖေဖ) ၊ လူလတ္ နဲ႕ ကေလး အရြယ္စုံရွိတာမို႕ ဟင္း ခ်က္မယ္ဆိုရင္ အေတာ္ေခါင္းစားရပါတယ္ ။
ဒီၾကားထဲ မယ္သံတို႕က အညာဘက္က ၊ ကိုခ်စ္ေမာင္ၾကီးက ရန္ကုန္ဘက္ကဆိုေတာ့ ေဒသမတူ အၾကိဳက္မတူလွဘူး ။ ကို္ယ္ေတြ ႏွစ္ေယာက္ထဲဆို ကိုယ္ၾကိဳက္ၾကိဳက္ မၾကိဳက္ၾကိဳက္ သူ႕အၾကိဳက္ကို အဓိကထားၿပီး ခ်က္ေပးလိုက္တာပဲ ။( သူ အားရပါးရ စားေနရင္ကို ကို္ယ္လဲ အလိုလို ၿမိန္ပါတယ္ေလ )
ေဒသမတူရတဲ့အထဲ လူၾကီးနဲ႕ လူလတ္အရြယ္ကမတူေတာ့ အသီးအရြက္ေၾကာ္ရင္ေတာင္ ခက္တယ္ ။ လူၾကီးက အသီးအရြက္ေၾကာ္တာ စိမ္းစိမ္း မာမာ အေနအထားမွာခ်ရင္ မစားႏိုင္ဘူး ။ သြားေတြက မ၀ါးႏိုင္ ၊ အစာေခ် လဲခက္တယ္ ။ လူလတ္ကေတာ့ အသီးအရြက္ကို ညိဳသြားတဲ့အထိ ႏူးညံံ့ေပ်ာ့ေနရင္ မၾကိဳက္ေတာ့ ....မခက္ဘူးလား ။
ဒီေတာ့ အသီးအရြက္ေၾကာ္တာထက္ အသီးအႏွံဟင္းရည္ေလးေတြ ပိုလုပ္ေပးၿဖစ္ပါတယ္ ။ လူၾကိီးအတြက္သတ္သတ္ ကိုယ္ေတြအတြက္သတ္သတ္ မလုပ္ႏို္င္တဲ့အခါ အားလုံးအတြက္အဆင္ေၿပမယ့္ အတြဲအစပ္ေလးေတြ စီစဥ္ထားရတာေပါ့ ။
ပဲဟင္းခ်ိဳ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ နဲ႕ ဆီၿပန္ဟင္း သို႕ ငါးေၿခာက္ႏွပ္ ။
မုန္လာဥ (သို႕) ဘူးသီး (သို႕) သီးစုံခ်ဥ္ေရ နဲ႕ အသားေၾကာ္ (သို႕) ၀က္သားဟင္း (သို႕) ၾကက္ဥေၾကာ္ ၿပီးေတာ့ ငရုတ္သီးဆားေထာင္း (သို႕) ငါးပိေထာင္း ။
ဘူးသီးဟင္းခါး ၊ ငါးဆီၿပန္ နဲ႕ သရက္သီးေထာင္း သို႕ သရက္ခ်ဥ္သုပ္ ။
ၾကက္ရိုးစြပ္ထဲကို အရြက္ေလးေတြ မွိဳေလးေတြ ခတ္ ၊ ၾကက္သားၿပဳတ္ထားတာကို မႊၿပီး ၾကက္သြန္ သံပုရာ နဲ႕ သုပ္တာမ်ိဳး ။
စသၿဖင့္ အတြဲ အစပ္ေလးေတြ မ်ားေသာအားၿဖင့္ ခ်က္ေပးပါတယ္ ။
ဒီၾကားထဲ ကိုခ်စ္ေမာင္ၾကီးက မယ္သံေရ အရြက္စိမ္းေလးေတြမစားရတာ ၾကာၿပီကြာ ဘာညာ ဆို ဟင္းႏုႏြယ္လိုမ်ိဳး ပဲေတာင့္ရွည္လိုမ်ိဳး ပဲရြက္လိုမ်ိဳးကို ၿပဳတ္ ၊ ပါးပါးလွီးၿပီး သုပ္ေပး ဒါမွမဟုတ္ ၿမင္းခြာရြက္ေလးကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးစိမ္းေလးနဲ႕ သုပ္ေပး ပါတယ္ ။ ကံေကာင္းတာက အိမ္နားမွာ ထိုင္းဆိုင္ေလးေရာ ကုလားဆို္င္ပါ ရွိေနလို႕ပါ ။ ႏွမ္းေလွာ္ ေၿမပဲေလွာ္ ၾကိတ္ၿပီးသားနဲ႕ ဆီခ်က္ေလးေတာ့ အသင့္ေဆာင္ထားရပါတယ္။
ဒီေန႕ေတာ့ အိပ္ယာအႏိုး ကိုခ်စ္ေမာင္ကို ဘာစားခ်င္လဲလို႕ ေမးေတာ့ အမဲသားကို ႏွပ္ထားတာ စားခ်င္တယ္ကြာ တဲ့ ။ ေနာက္ေရာ ဆိုေတာ့ အဆင္ေၿပသလိုသာ လုပ္ပါကြာဆိုၿပီး ဟိုဘက္ၿပန္လွည့္ ဆက္အိပ္ေနေလရဲ႕ ။
ကိုယ္ကေတာ့ ဆက္မႏွပ္အားဘူး ။ အေဖ က လူၾကီးဆိုေတာ့ အေစာထရင္ ဘရိတ္ဖတ္စ္ အတြက္စီစဥ္ေပးရဦးမွာ ။
ဒီေန႕ အိမ္ရွင္းမယ့္ ေန႔မို႕ အတူေန ကေလးေတြအတြက္ပါ တစ္ခုခု ေကၽြးမယ္ဆိုၿပီး သမီး ရဲ႕ တီတီေလးကိုပါ ႏွိဳး လိုက္တယ္ ။ ရာသီဥတုက ေအးသလိုမို႕ အလြယ္တကူေပါင္မုန္႕ သာကူဆမ္းေလး လုပ္ေပးမယ္ ဆိုၿပီး တီတီေလးကို သာကူက်ိဳခိုင္းလိုက္တယ္ ။ က်ိဳေနတုန္း ဂ်င္း ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီ ေထာင္းခိုင္းထားတယ္ ။ အမဲသား အဆင္သင့္ရွိတာမို႕ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ထားတယ္ ။
ကိုယ္ကေတာ့ အေဖ ႏိုးရင္ ဘုရားရွိခိုး အာရုံဆြမ္းကပ္ရေအာင္ ပန္း၊ ေရခ်မ္း၊ လဲ အလြယ္ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ၿပီး ဘီစကစ္ေလးနဲ႕ ဘုရားစင္ေပၚတင္ေပးထားလိုက္တယ္။
ဒီေန႕ဘာခ်က္ရပါ့မလဲလို႕ ေရခဲေသတၱာထဲက လက္က်န္အရြက္ေတြထုတ္ေတာ့ ဟိုေန႕ က ပင္နဆူလာက၀ယ္လာတဲ့ မက်ီးရြက္ေတြ ရွိေသးတယ္ ။ အေဖက အမဲသားမစားတာမို႕ ေတာၾကက္ေလး ဆီၿပန္ခ်က္ေပးလိုက္မယ္ေတြးၿပီး ညီမေလး ကို ေအာက္က ေစ်းေလးဆီ ဆင္းခိုင္းလိုက္တယ္။
ေတာၾကက္တစ္ေကာင္ရယ္ ၊ မက်ီးရြက္နဲ႕ တြဲဖို႕ ကန္စြန္းရြက္ရယ္၊ နံနံပင္ရယ္၊ ေနာက္ တို႕စရာအတြက္ သခြားသီးနဲ႕ ရုံးပေတသီး ရယ္၊ သာကူထဲထည့္ဖို႕ ႏို႕ နဲ႕ အုန္းဖတ္ၿခစ္ၿပီးသားရယ္....။
သူ ဆင္းသြားေတာ့ အမဲသားကို ဆား၊ စနြင္း၊ ငံၿ႔ပာရည္ နဲ႕ နယ္၊ ေနာက္ သၾကားနဲ႕ ဒိန္ခ်ဥ္ေလး တဇြန္းေကာ္ၿပီး ထည့္ႏွပ္ထားလိုက္တယ္ ။
အေဖ ထလာေတာ့ ဘာခ်က္မလဲေမးတာကို မန္က်ီးရြက္ခ်ဥ္ေရ ၾကက္သားဆီၿပန္လို႕ ေၿပာရင္း ဟယ္ ခနဲ ၿဖစ္သြားတယ္ ။ ဒီဟင္းအတြဲ နဲ႕ ဒီလိုရာသီ အေအးနဲ႕ဆို အုန္းထမင္းေလး ခ်က္လိုက္ရမွာလို႕ အခုေတာ့ ညီမေလးက ထမင္းအို္း တည္ၿပီးသြားၿပီ ။
ေစ်းက ေအာက္တင္ဆိုေတာ ့ ေစ်း၀ယ္သြားသူက ခ်က္ခ်င္းၿပန္ေရာက္လာပါတယ္ ။ သာကူထဲ ႏို႕ကို ဒီအတိုင္းထည့္ေမႊလိုက္တယ္ ။ အုန္းဖတ္ကိုေတာ့ စားခ်င္တဲ့သူထည့္စားရေအာင္ သတ္သတ္ထားလိုက္တယ္ ။
အမဲသားကို ဆီသတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္တစ္လုံးပါ ပစ္ထည့္ၿပီး မီးေအးေအး နဲ႕ တည္ထားတုန္း ၾကက္သားတစ္၀က္ကို ဆားေလး စႏြင္းေလး နဲ႕ နယ္ လုံးထားတယ္။ ေဟမာ့ အတြက္ပါ ။ သမီးေလးကိုေတာ့ ငံၿပာရည္ပါတာ အခ်ိဳမွဳန္႕ပါတာေတြ မေကၽြးေသးဘူးေလ ။
ၾကက္ေၿခေထာက္ ႏွစ္ေခ်ာင္း နဲ႕ လည္ပင္းရိုး ကို မက်ီးရြက္အရည္ေသာက္ထဲ ထည့္ဖို႕ သတ္သတ္ဖယ္ထားၿပီး က်န္တာကို ဆီၿပန္ခ်က္လိုက္ပါတယ္ ။ အေဖ့ အၾကိဳက္ အခ်ိဳမွဳန္႕ ေလးလဲ ထည့္လို႕ ေပါ့ ။
ၾကက္သားလုံးထားတာထဲက သုံးဖတ္ကို ထုတ္ ၊ အသားေလးေတြမႊၿပီး မုန္လာဥနီ နဲ႕ ေရစပ္စပ္ေလးထည့္ သၾကားေလးမႊား၂ထည့္ တည္လိုက္ေတာ့ ေဟမာ့အတြက္ရၿပီေပါ့ ။
မက်ီးရြက္ခ်ဥ္ေရေတာ့ ညီမေလးကိုပဲ ခ်က္ခိုင္းလိုက္ၿပီး ငါးပိေဖ်ာ္ဖို႕ လုပ္တယ္။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေလွာ္ၿပီးေထာင္းလိုက္တယ္ ၊ ေနာက္ပန္းကန္ေလးထဲထည့္ ပုစြန္ေၿခာက္မွဳန္႕ေလးပါထည့္ၿပီး အသင့္က်ိဳထားၿပီးသား ငါးပိေရ ကို ထည့္ေဖ်ာ္လိုက္တယ္ ။
ဆြမ္းေတာ္ကပ္ဖို႕ အတြက္ ထမင္း နဲ႕ ၾကက္သားကို ၿပင္ၿပီး အေဖ့ကို ေပးလိုက္ပါတယ္ ။
ၿပီးသြားတဲ့ အခ်ိန္ မနက္ ၉နာရီ ၅၂ မိနစ္ပါ ။ သမီးေလး နဲ႕ကိုခ်စ္ေမာင္ ကို ႏွိဳးဖို႕ အခန္းထဲကိုလာေတာ့ သမီးေလး က ေမေမ့ နံတယ္ဆိုၿပီး ေအာ္တယ္ ။
တကယ္ေတာ့ သူတို႕ႏိုးေနၾကၿပီးသားပါ ။
စားခ်င္လိုက္တာ ..
ReplyDeleteအိမ္ေထာင္ရွင္မ ဘ၀ မလြယ္လိုက္တာေနာ္ တစ္အိမ္လံုးအၾကိဳက္အကုန္ခ်က္ေပးရတယ္.ထမင္းကေတာ့ စားေကာင္းမွာေသခ်ာတယ္ေနာ္...
ReplyDelete
ReplyDeleteΜy web site :: best weight loss for women
သႏၲာ အခ်က္အျပဳတ္ေကာင္းတာေတာ့ တီတင့္ေကာင္းေကာင္းသိတယ္ ...
ReplyDeleteတီတင့္လဲ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ေနရာမွာ ခ်ိဳ ခ်ဥ္ စပ္ ဟင္းေလးေတြ တြဲစပ္တာကို သေဘာက်တယ္
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္